Gdybyśmy pokusili się o ranking miejsc, w których oczekujemy perfekcyjnej czystości, restauracja plasowałaby się na jednej z czołowych pozycji. Przychodzimy tam, by zjeść posiłek, spotkać się z przyjaciółmi i miło spędzić czas w przyjaznym i bezpiecznym otoczeniu.

Kuchnia w restauracji to swoiste „centrum dowodzenia”, bo właśnie tam dzieje się to, co najważniejsze, czyli przygotowywanie posiłków, mycie naczyń i przechowywanie żywności. Przepisy sanitarne regulują podział kuchni w gastronomii na strefy, co jest ważne w organizacji pracy, ale też w utrzymaniu jej w idealnej czystości.

Przygotowywanie posiłków

Tam, gdzie przygotowuje się posiłki, środki myjące muszą być dostosowane do kontaktu z żywnością. W tej strefie sprawdzi się FatCleaner TM50, preparat przeznaczony do usuwania tłuszczu pochodzenia organicznego i nieorganicznego, osadów i zabrudzeń kuchennych. Co ważne, nie działa on agresywnie na powierzchnie stalowe, lakierowane, gumę i tworzywa. Warto mieć również „pod ręką” gotowy do użycia CLEANMASTER Gastro Spray w postaci wygodnego w użyciu pojemnika z rozpylaczem. Można nim na bieżąco czyścić blaty, stoły i meble kuchenne z tłuszczu, plam i resztek jedzenia. Do utrzymania w czystości urządzeń, narzędzi kuchennych oraz podłóg stosujemy SoftNeutral TM109.Jego uniwersalny charakter sprawia, że powinien znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni.

Mycie naczyń

Szczególnym rygorom higienicznym podlega strefa zmywaka. Brudne naczynia, resztki jedzenia i dotykane przez inne osoby sztućce mogą być potencjalnym źródłem roznoszenia bakterii. Często elementem wyposażenia zmywaka są profesjonalne zmywarki z systemami dozującymi, które myją, wyparzają i nabłyszczają restauracyjną zastawę stołową. Aby efektem pracy urządzeń były idealnie czyste talerze, szklanki i sztućce, warto zaopatrzyć się w profesjonalne środki przeznaczone do maszynowego mycia naczyń. GastroTech TM110 jest nisko pieniącym środkiem do mycia naczyń w automatycznych zmywarkach gastronomicznych z systemem dozującym. Usuwa tłuszcz, wszelkie zanieczyszczenia organiczne oraz osady z kawy i herbaty, gwarantując nienaganną czystość naczyń. Co ważne, nie powoduje korozji zmywarki. Do nabłyszczania możemy zaś użyć GastroClar TM115, przeznaczony do automatycznych systemów dozujących. Środek na bazie kwasu cytrynowego usuwa naloty i osady wapienne będące skutkiem twardej wody. Nadaje idealny połysk bez smug i zacieków oraz przyśpiesza osuszanie naczyń.

Dezynfekcja

Wszyscy wiemy, jak ważna w dobie pandemii jest dezynfekcja. Dotyczy to rąk, które powinniśmy dezynfekować np. środkiem CLEANMASTER Pro Septi z wygodnym dozownikiem. Możemy go umieścić w dostępnym miejscu w kuchni. Równie ważna jest dezynfekcja powierzchni, z którymi mamy styczność. Nie tylko wirus Sars osadza się na nich, ale też bakterie rozwijające się na produktach spożywczych, pleśnie i grzyby. Niezastąpiony w dezynfekcji powierzchni jest wodny, bezwonny, alkaliczny DezoClean TM100DZ o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym, który może być stosowany w miejscach mających kontakt z żywnością.

Środki dostępne w INTER TEAM posiadają certyfikaty dopuszczające je do stosowania w zakładach przemysłu spożywczego i plany higieny ze szczegółowym opisem składu oraz przeznaczenia preparatów: https://interteam.com.pl/dokumenty-do-pobrania/